Zes tips om opdrachten binnen te halen

In de afgelopen tijd heb ik met veel mensen gesproken en ben ik bij veel bijeenkomsten geweest. De beste 6 tips om opdrachten binnen te halen, heb ik voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Strategie

Zorg dat je ´iets doet… voor een ander… waar die ander wat aan heeft´ (citaat van Theo Thomas). Weet wat je product/dienst is, wie je klanten zijn en waarom jouw klanten dat nodig hebben. Om opdrachten binnen te halen moet je je klant kunnen herkennen. Als je dat niet weet kun je eigenlijk helemaal niks doen en zal het heel moeilijk worden om de opdrachten binnen te halen.

Tip 2: Pitch

Zorg dat je een goede pitch hebt, die over jou, je expertise en je bedrijf gaat. Ben niet bang om je zelf te prijzen. Jij bent tenslotte de expert in jouw vakgebied. Ik heb verschillende mensen gesproken, die mij allemaal een ander advies gaven over hoe lang een pitch zou moeten duren. Je hebt er van 30 seconden, 1 minuut of zelfs 5 tot 10 minuten. Als je een pitch maakt is het in ieder geval belangrijk om voor ogen te houden voor wie de pitch is en waar je deze gaat houden. Ontmoet je iemand bijvoorbeeld op het station, dan wil je inderdaad je 30 seconden durende pitch vertellen. Op een netwerkdiner zal een pitch van 5 minuten beter passen.

Tip 3: Netwerken

Laat je aan mensen zien. Win het vertrouwen o.a. tijdens netwerkbijeenkomsten. Het is natuurlijk wel handig om naar bijeenkomsten te gaan waar jouw klant is of mensen zijn die jouw klant kennen. Er zijn overal ondernemersverenigingen, Open Coffee ochtenden of borrels waar je kunt netwerken. Opdrachten worden meestal aan mensen gegeven vanwege de gunfactor. Dat kan alleen maar als je face to face contact hebt met mensen.

Tip 4: Geef

Ben niet bang dat je teveel weggeeft als je een gesprek met iemand hebt. Een vriendin zegt regelmatig tegen mij: wie goed doet, goed ontmoet (een Marokkaanse uitspraak). Als je geeft krijg je vanzelf ook weer wat terug. Je weet alleen niet op welk moment. Je kunt eigenlijk niet te veel weggeven. Op het moment als jij iemand goed hebt geholpen zal die persoon dat zeker aan andere mensen door vertellen, zodat die bij jou komen.

Tip 5: Vraag om aanbevelingen

Als je opdrachten hebt gehad, vraag dan eens aan je klant wat hij van je product/dienst vond. Vond hij het goed of zelfs super, vraag dan eens of hij dit op je website of social media wil schrijven. Anderen kunnen lezen wat jij als expert voor je klant hebt gedaan. Een hele mooie manier van een gratis reclame.

Tip 6: Adverteren

Zelf heb ik al een aantal keer geadverteerd. Tot op heden heeft me dat helemaal niks opgeleverd. Natuurlijk gaat het er ook om wat voor bedrijf je hebt, maar geef er niet te veel geld aan uit. Je kunt op zoveel manieren gratis of voor weinig geld adverteren. De meeste opdrachten ga je toch via via binnenhalen.

Dit waren de tips die ik voor je op een rijtje heb gezet, die mij het meeste geholpen hebben. Als je er een tussen ziet die je wil proberen laat me dan weten wat je er van vond. Ik ben erg benieuwd wat jou heeft geholpen en wat niet.